Waarom reddingzwemmen zo belangrijk is

Reddingszwemmen om levens te redden

Reddingszwemmen is zeer belangrijk als mensen te water komen. Je helpt effectief drenkelingen uit het water met bepaalde zwemtechnieken. Sommige beroepen eisen een diploma in dit zwemvak. zoals de kustwacht bijvoorbeeld. Belangrijk is dat je over vakkennis beschikt omdat er een mensenleven in jouw handen ligt.

Haal anderen uit het water

De sport is zeer populair. Je doet iets voor een ander. het is daarom direct een dankbare sport. Reddingszwemmen kent bepaalde grepen om een drenkeling mee te redden. Dit zijn kopgrepen, polsgrepen en grepen in de oksel van de drenkeling. Er wordt gekeken of er een droge of natte redding plaats moet vinden. Bij de droge versie sta je aan de waterkant. je gooit dan een boei of touw in het water waar de drenkeling zichzelf aan op kan trekken. Dit kan ook een boot zijn waar hij op deze manier weer veilig op kan klimmen. In het water spreken we over de natte reddingsactie. Er wordt dan een van eerder genoemde vervoersgrepen gehanteerd om de drenkeling naar de waterkant te transporteren. De reddingsbrigade heeft mogelijkheden voor deze bijzondere zwemsport.

Oefeningen die je tijdens de cursus krijgt

Je leert goed onderwater zwemmen en je adem zo effectief mogelijk in te houden. Je duikt ringen op die je snel probeert naar boven te halen. Ook werk je met een reddingspop onderwater die je naar het oppervlak transporteert. Je oefent hoe je jezelf uit een ijswrak omhoog trekt. Ook leer je technieken omtrent droge reddingsacties aan. Je gebruikt diverse hulpmiddelen vanuit de waterkant om de ander te redden. Tot slot leer je de vervoerstechnieken aan om de drenkeling veilig te transporteren. 

De belangrijke grepen

Vervoersgrepen zijn zeer belangrijk bij deze sport. Je kunt zo de drenkeling zonder ongemak en op een veilige wijze door het water vervoeren zonder dat hij nog meer water binnen krijgt. Bij een al bewusteloze drenkeling pas je de kopgreep toe. Je zwemt achter de persoon en sleurt deze mee naar de kust met beide handen op de oren van de drenkeling. Je klemt zijn hoofd vast en neemt het op deze manier mee. De okselgreep kan het beste bij een hoofdwond worden toegepast. Je plaats je handen veilig onder de oksels van de drenkeling en raakt zijn hoofd niet aan. Je zwemt zelf op je rug en duwt de persoon voort. Met de polsgreep vervoer je een drenkeling die in paniek is. Dit is de start van de juiste positie. Met armtechnieken ontstaat er minder weerstand vanuit de drenkeling. Verder zijn de schouder en de speciale zeemansgreep aan te leren tijdens de reddingsactie cursus. Door de technieken kun je elke drenkeling redden. Van jong tot oud.