Waarom is zwemmen zo gezond?

Goed leren zwemmen en conditie

Zwemmen is erg goed voor je lichaam omdat je alle spiergroepen gebruikt. Ten eerste ontspan je in het water. Het voelt lekker aan en je voelt je licht in het water.

In tegenstelling tot droge sporten heb je geen last van je gewicht als je overgewicht hebt. Daarbij train je zowel armen, benen, rug als buik. Dit komt omdat je boven water moet blijven en extra moeite doet om in beweging te blijven. Ideaal dus voor meer spiermassa, een betere conditie en gewichtsverlies.

Goed voor lichaam

Zwemsport is er in allerlei soorten en maten. Denk aan baanzwemmen. Hierbij gebruik je diverse zwemslagen als de schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook kun je aqua gym doen als aerobics, watertrappen en andere watersporten die gerelateerd zijn aan zwemsport. Met zwemmen overbrug je grote afstanden in eenkeer. Je uithoudingsvermogen wordt hierdoor groter. Je verbruikt veel energie dus slaap je daardoor ook automatisch beter. Door de waterdruk gaat ook automatisch je bloeddruk omlaag doordat het hart van meer bloed wordt voorzien en minder hard hoeft te pompen. Je houdt hierdoor het hart en vaten stelsel gezond. Ook verlaagd je cholesterol door voldoende beweging. Met een uur aan zwemsport ben je actief bezig. Je verbrand zomaar 500 calorieën wat weer helpt bij een hoger verbruik aan energie en met een gezond eetpatroon helpt bij gewichtsverlies. Ook tegen blessures helpt zwemsport optimaal doordat je in het water aan gewichtsmassa 90% lichter bent. Je gewrichten raken dus niet overbelast zoals bij droogsport. 

Sterke spieren, gezonde longen en een gezond hart

Zwemsport versterkt je spieren. Er is meer weerstand in het water dan in de lucht zelf. Je zet dus meer kracht. De borstcrawl bijvoorbeeld is een echte intensieve vorm van krachttraining. Je kunt je zwemslag afwisselen om zo meerdere spiergroepen te trainen. Je doet zo herhaaldelijk work-outs in het water. Omdat je lichter bent is deze sport ook minder zwaar dan sporten in de lucht. De kans op hart en vaatziekten wordt aanzienlijk verlaagd doordat de bloedsomloop een boost krijgt. Je hebt minder snel bloedklonters of vaatvernauwing. Het beste effect bereik je door wekelijks anderhalf uur in het water te sporten. Verspreid dit over meerdere dagen. Tot slot neemt jouw longcapaciteit toe bij zwemsport. Zeker door regelmatig te duiken zal je longinhoud toenemen. Ideaal voor astmapatiënten om de longen te trainer tot een beter volume. Je leert langer je adem in te houden en krijgt een groter uithoudingsvermogen.